skip to Main Content

Proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului -„START UP NATION – ROMANIA“ ediția 2024 finantat din fonduri externe nerambursabile (Programul Educatie și Ocupare 2021-2027)

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului a lansat astazi, 23 aprilie 2024, in consultare publica Proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind aprobarea si implementarea Programului pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii „START-UP NATION – ROMANIA” editia 2024. Aceasta editie va fi finantata din fonduri externe nerambursabile prin Programul Educatie si Ocupare 2021-2027.

Sprijinul financiar pentru beneficiarii de ajutor de minimis este de maxim 250.000 lei/beneficiar, reprezintand maxim 90% din valoarea totala eligibila. Beneficiarul ajutorului de minimis are obligatia de a asigura o cofinantare de minim 10% din valoarea eligibila.

Bugetul Programului pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii „START UP NATION – ROMANIA” editia 2024 este 446 milioane de euro, din care:

Pilonul I Activarea potentialului antreprenorial al tinerilor, cu un buget de 295.75 milioane euro, avand ca grup tinta eligibil:

  • Tineri sub 30 de ani – persoana cu varsta intre 18 ani si pana in 30 de ani neimpliniti la momentul inscrierii, indiferent de statutul pe piata muncii, inclusiv persoana reintoarsa in tara din strainatate

In cadrul componentei specifice pilonului I Activarea potentialului antreprenorial al tinerilor se are in vedere asigurarea accesului la cursuri de formare in vederea dobandirii de competente antreprenoriale pentru un numar estimat de 25.000 de persoane fizice eligibile.

In cadrul componentei specifice pilonului I Activarea potentialului antreprenorial al tinerilor se finanteaza un numar estimat de 5.250 de intreprinderi infiintate

Pilonul II Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul persoanelor din grupul tinta, cu un buget de 150.43 milioane euro, avand ca grup tinta eligibil:

  • Tineri cu varsta de peste 30 de ani – persoana cu varsta intre 30 ani si pana in 35 de ani neimpliniti la momentul inscrierii, indiferent de statutul pe piata muncii, inclusiv persoana reintoarsa in tara din strainatate
  • Persoane aflate in cautarea unui loc de munca, inclusiv persoana reintoarsa in tara din strainatate.
  • Somer, inclusiv persoana reintoarsa in tara din strainatate.
  • Somer de lunga durata, inclusiv persoana reintoarsa in tara din strainatate.
  • Persoane inactive – sunt persoanele care nu fac parte din forta de munca respectiv care nu sunt nici ocupate, nici somere, inclusiv persoana reintoarsa in tara din strainatate.
  • Persoane din grupurile dezavantajate pe piata muncii – persoane cu nivel scazut de instruire (ultimul nivel de scolarizare absolvit ISCED 2), persoane cu dizabilitati, persoane din comunitatile supuse riscului de excluziune sociala, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detentie, tineri postinstitutionalizati, inclusiv persoana reintoarsa in tara din strainatate.

In cadrul componentei specifice pilonului II Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul persoanelor din grupul tinta se are in vedere asigurarea accesului la cursuri de formare in vederea dobandirii de competente antreprenoriale pentru un numar estimat de 4.600 de persoane fizice eligibile, in conformitate cu prevederile Programului Educatie si Ocupare 2021 -2027, care au domiciliul in regiunile mai putin dezvoltate.

In cadrul componentei specifice pilonului II Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul persoanelor din grupul tinta se finanteaza un numar estimat de 2.500 de intreprinderi infiintate.

Ordonanta de urgenta sta in consultare publica 10 zile, timp in care se pot depune propuneri, sugestii si opinii, urmand ca Procedura de implementare a Programului sa se elaboreaze si sa se aprobe de catre MEAT in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, actualizata dupa caz, in conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului.

In situatia in care acest program prezinta interes pentru dumneavoastra, va rugam sa completati formularul de contact de mai jos, iar unul dintre consultantii nostri va lua legatura cu dumneavoastra in cel mai scurt timp posibil. Ne puteti contacta de asemenea la numarul de telefon 0799889608 sau la adresa de email office@chromagrup.ro.