skip to Main Content

Ghid modificat si perioada de depunere prelungita pentru programul de DIGITALIZARE

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat in data de 8 februarie la ora 23:30 un corrigendum la ghidul solicitantului prin care se modificau urmatoarele:

  • Anul de referință devenea 2022, atat previziunile financiare cat si grila de punctaj raportandu-se la 2022 in comparatie cu 2021.
  • Bugetul apelului se diminua cu 20 milioane de euro, diferenta alocandu-se pentru un apel distinct de digitalizare, adresat companiilor din domeniul agricol.
  • Se modifica perioada de durabilitate de la 5 ani, la 3 ani.

Dupa ce mai multi consultanti si beneficiari au contestat aceste modificari, Ministrul Marcel Bolos a precizat a doua zi, in data de 9 februarie, pe pagina lui de Facebook urmatorul mesaj: „În cursul serii trecute am generat un anunț pe site-ul Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene care nu a fost pe placul multora dintre beneficiarii interesați de 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝟑𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐈𝐌𝐌-𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫. Revin în acest sens cu o serie de precizări, pentru că am adoptat un Ordin în urma căruia sper ca apelul să reprezinte cât mai fidel nevoile reale ale mediului de afaceri:➡️Baza de raportare a indicatorilor financiari rămâne anul 2022, astfel încât și beneficiarii înființați în anul 2021 pot calcula toți indicatorii de evaluare tehnico-economică. […]➡️Se modifică perioada de depunere a proiectelor, care va fi între 15 februarie – 30 iunie 2023. […] ➡️Valoarea totală a apelui 𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐞 𝟑𝟓𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨. Nu înseamnă că lăsăm deoparte nevoia de sprijin a sectorului agricol, o verigă vitală în lanțul de valori al economiei românești, ci că vom identifica alte surse de finanțare pentru un apel de proiecte dedicat pe care îl urmărim.”

Astazi, 10 februarie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene publică ghidul specific consolidat în urma corrigendum-urilor aferente, insa perioada de raportare este tot de 5 ani. Astfel, ne asteptam sa mai exista o alta varianta pana lansarea programului, stabilita pentru 15 februarie.